Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Mer Flere lenker

7 svar fra høyvoltekspertene for deg med elbil

Publisert 17.januar 2020

Flere av våre elbilkunder har mange spørsmål når de tar med sin nye elektriske bil fra oss. Vi har tatt en prat med Vegard og Sigve, våre høyvolteksperter hos Gumpens Auto Vest, og de har svarene der du har spørsmålene!

Her er noen av det dere oftest lurer på. 

Er det nødvendig med service på en elbil?
– Ja! På lik linje med alle biler har elbil både motor, gir, klimaanlegg, understell, bremser etc., som trenger ettersyn og reparasjoner innimellom. Høyvoltssystemet skal også sjekkes for skader, og diagnose på systemet skal utføres for å utelukke eventuelle feil.

Hvorfor oppleves det at bremser ruster raskere på elbiler?
– I en elbil bremser bilen mye på elmotoren for å generere strøm til batteripakken. Derfor er de mekaniske bremsene mindre i bruk og salt og vann blir liggende på bremseskiver. For å begrense noe av dette kan det være lurt å ha periodiske harde oppbremsinger der forholdene for dette er tilstede. Prøv også å bremse skivene rene for salt og vann før bilen parkeres for dagen.

Er det farlig å la ladekontakt stå tilkoblet i bil over lang tid?
– Dette er ikke nødvendigvis farlig, fordi bilen stopper ladingen når batteriet er fullt. Men det er i utgangspunktet ikke anbefalt å ha elektriske komponenter tilkoblet over tid.

Artikkelen fortsetter...

Hvordan oppnår jeg lengst mulig rekkevidde på bilen min?
– Forvarming av kupéen når det er kaldt gjør at varmeapparatet belastes mindre. Varmeapparatet kan øke forbruket med inntil 30%. Planlegg veiterreng i forbindelse med bakker og svinger, og la bilen trille fritt mest mulig. For eksempel kan du ta med deg fart etter en bakke. Akslerere med minimalt av nødvendig effekt vil også hjelpe på rekkevidden. Alt dette er naturligvis avhengig av trafikken og trafikkreglene gjelder også elbilister, såklart. Dekktrykk bør også sjekkes jevnlig og justeres ved behov.

Hvor mye mindre rekkevidde kan man oppnå vinterstid?
– Mange faktorer spiller inn her, men du kan i verste fall få inntil halvvering av rekkevidden. Ladetiden vil også øke på vinterstid, så når det er kaldt i været bør du som elbilist planlegge litt mer enn på sommeren. 

Er det noe jeg kan gjøre for at ladekontakt ikke fryser fast?
– Har du mulighet så er det en fordel å parkere bilen under tak. Hvis ikke du har mulighet til dette så bør du være litt påpasselig med å fjerne snø og vann som ligger i området utenfor ladetilkobling og på selve ladekabel. Ikke la ladekabel ligge ute i nedbør - det liker den ikke. 

Er det viktig å ha riktig dekk trykk i elbil?
– Riktig dekktrykk er viktig på alle biler, men på elbilen er det ekstra viktig pga økt friksjon mellom dekk og veibane som vil redusere rekkevidden. Det finnes også egne sommerdekk til elbiler som har lav rullemotstand.